Podróżując po świecie, biorąc udział w uroczystych kolacjach czy biznesowym spotkaniu przy stole, często spotykamy się z wątliwościami, jak poradzić sobie z potrawą, która znajduje się przed nami. Jakich sztućców użyć do homara, czy do danego deseru sięgnąć po łyżeczkę czy widelczyk, a nawet jak elegancko zjeść owoc – znajomość tych zasad z pewnością pozwoli czuć się swobodnie i komfortowo na najbardziej wykwintnym przyjęciu.

Wychodząc z założenia, iż naukę najlepiej połączyć z praktyką, przygotowaliśmy dla Państwa wyjątkową ofertę ,,Kolacji Komentowanej” w Restauracji Autorskiej ,,Pasjami …”

"Kolacja Komentowana" to oryginalna propozycja na udany wieczór, łączący doskonałą kuchnię z elementami edukacyjnymi stołowego savoir-vivre, sztuki doboru win oraz świetną zabawą.

Nasi eksperci wyselekcjonowali potrawy o różnym stopniu trudności, których zasady spożywania przedstawią w przystępny sposób, pozostawiając jednocześnie Państwu czas na swobodną rozmowę przy zachowaniu prywatnej atmosfery spotkania.

Kolacja w 9 odsłonach to doskonała propozycja na oryginalny wieczór dla dwojga bądź ciekawe spotkanie z przyjaciółmi, która dodatkowa pozwoli ,,zabłysnąć” na każdym przyjęciu.

 

Menu ,,trudnych” potraw

  • Amuse bouche
  • Ostrygi podane z cebulką marynowaną w czerwonym occie vinaigrette lub cytryną
  • Ślimaki a`la bourgogne podane z grzanką czosnkową
  • Chowder przykryty ciastem francuskim
  • Gotowane karczochy podane z vinaigrette ziołowym
  • Granite z melona
  • Homar gotowany podany z risotto milanese oraz szparagami w tempurze
  • Deska serów podana z owocami
  • Petit fours, kawa, herbata

Wina: wg sugestii sommeliera.

Z przyjemnością przygotujemy kolację na bazie Państwa propozycji.

 

Podczas prezentacji poszczególnych potraw nasi eksperci omówią:

  1. Dobór sztućców do potraw nietypowych na przykładzie dań z menu
  2. Funkcje zastawy uzupełniającej
  3. Zasady konsumpcji potraw ,,trudnych” – sztućce czy ręce?
  4. Jak zgodnie z etykietą podawać i spożywać owoce. Carving owoców przy stole
  5. Dobór win – podstawowe zasady oceny, podawania i przechowywania wina.
  6. Etykieta stołowa – nakrycie stołu, kieliszki, toasty ….

 

Cena: 2-4 osoby: 350 zł / osobę*

Powyżej 4 osób - na zapytanie

* napoje i alkohole nie wliczone w cenę

© 2013 Pasjami Restauracja autorska | Hotel Rezydent

realizacja: Nabucco